Rius de llibres, llibres de rius

Els rius sempre han sigut una font inesgotable d’inspiració per la literatura. Autors clàssics com Virginia Wolf, Mark Twain, Agatha Christie, Antonio Machado o Gabriel García-Marquez han tramat històries úniques al voltant dels rius. I no és estrany; ja que els rius es presten a les històries i les històries, amigues meves, es presten als llibres.

Us presentem 7 llibres de diferents gèneres on els rius són imprescindibles per a la vida dels protagonistes. Per aquest Sant Jordi, llegeix un riu!

1. CAMÍ DE SIRGA, de Jesús Moncada

“Camí de Sirga” és una de les millors novel·les de la literatura catalana de les últimes dècades. El llibre evoca la desaparició de Mequinensa, una ciutat a la vora de l’Ebre, a causa de la construcció de l’embassament de Riba-Roja. Amb precisió històrica i llenguatge viu, Moncada rememora la història contemporània d’un poble condemnat a la desaparició a través de les vivències i records d’una infinitat de personatges. Ideal per: amants de la novel·la històrica.

2. EL JARAMA, de Rafael Sánchez Ferlosio

Guardonada amb el Premi Nadal al 1955, “El Jarama” és una obra mestra de la narrativa espanyola del segle XX. El llibre narra la història d’onze amics que decideixen passar un calorós diumenge d’agost a la vora del riu. Sota l’aparent inanitat del seu argument, Sánchez Ferlosio reflexiona sobre l’erotisme i el temps i a la vegada retrata, amb una tècnica absolutament realista, l’Espanya de la post-guerra. Ideal per: qui vol (re)descobrir un gran clàssic.

3. GLOPADES DE RIU, de Gemma Pellisa

Vint-i-un relats breus que tenen el riu (suposem que l’Ebre) com a fil conductor. Des d’un lirisme profund, que atrapa i fa vibrar els sentits, cada conte esdevé una sorpresa, un misteri,un neguit i, de vegades, també un cop de puny a l’estómac. En aquests contes senzills, Pellissa crea un món propi, clos, emboirat i ple de dobles sentits. En definitiva: ens mostrar la naturalesa humana. Ideal per: qui busca lectures curtes però colpidores.

4. ÀNIMES GRISES, de Philippe Claudel

Guanyadora del Premi Renaudot 2005, aquesta novel·la situada a les acaballes de la Primera Guerra Mundial narra la investigació de la mort d’una nena que apareix flotant en el canal d’un poble francès. De la mà del policia que portava el cas, Claudel ens mostra, amb intel·ligència i cura, l’ànima gris d’aquells que es queden després de la guerra, impel·lida a una doble moral i a una supervivència plena d’ansietat. Ideal per: amants de la novel·la negra.

5. SENSE FER MAI EL CIM: VIATGE A L’HIMÀLAIA,  de Paolo Cognetti

En aquest quadern de viatge il·lustrat, Cognetti narra la travessa que féu als 40 anys per terres nepaleses. La travessa, que no pretén assolir cap cim, esdevé una nova forma de caminar a partir de construir una relació amb el paisatge que el rodeja. Amb les muntanyes i els rius com a inspiració, assistim a un relat càlid i evocador sobre el sentit del temps, les limitacions físiques, la solitud i l’amistat. Ideal per: nostàlgics de la muntanya i el budisme.

6. KOBANE CALLING, de Zerocalcare

Aquesta novel·la gràfica recull les vivències de dos viatges que féu l’autor al Kurdistan, terra del Tigris i l’Èufrates. Amb un humor únic, Zerocalcare relata la lluita dels kurds contra el Daesh, les salvatge repressió de l’Estat Islàmic i l’horror que es viu als camps de refugiats. Kobane Calling és un cant d’amor a la revolució kurda i una denuncia sense pal·liatius a la falta de solidaritat occidental. Ideal per: qui vol saber què passa el món d’una manera diferent.

7. QUANTES ARRELS DE GERD NECESSITES PER SER FELIÇ?, de Montse Junyent

Una família de castors comença una cursa desbocada per construir llorigueres que les llúdrigues adquireixen a canvi d’arrels de gerd. Però, un bon dia, les arrels s’acaben i el riu s’emporta les llorigueres. Quins canvis faran per sortir de l’atzucac? Aquesta faula, actual i moderna, explica als infants com s’originen les crisis immobiliàries i econòmiques, i quins valors cal recuperar per sortir-ne. Ideal per: les més petites de casa.