Aquest estiu, gaudeix d’un riu!

Catalunya és terra de mar i platja, però també és terra de rius, rieres, torrents i barrancs. De fet, els rius i el seu entorn formen paratges impressionants que no tenen res a envejar a les platges del nostre litoral.

Avui, us proposem 5 itineraris per fer a peu o en bicicleta al voltant dels nostres rius. Fer aquestes rutes és un privilegi; si us plau, respecteu la natura i no deixeu cap rastre. Aquest estiu, gaudeix d’un riu!

1. EL CONGOST DE MONT-REBEI

El congost de Mont-Rebei (Pallars Jusà) és un dels paratges més singulars de Catalunya. Hi ha rutes per a tots els nivells, però la més habitual és la que connecta “la Masieta” i les passarel·les de Montfalcó. L’itinerari forma part del GR-1 i combina camins excavats en el cingle amb passarel·les i ponts penjants que permeten gaudir de les parets verticals i les aigües turqueses del Noguera Ribagorçana. A més, hi ha vàries vies d’escalada i s’hi pot practicar el caiac.

Fitxa tècnica.
Distància: 16 km · Desnivell: 900 m · Duració: 6-7 hores
Dificultat: Baixa · Informació: www.fundaciocatalunya-lapedreda.com

2. LES GORGUES DE SADERNES

La riera de Sant Aniol, al cor de la Garrotxa, és coneguda per les seves gorgues d’aigua transparent. La ruta surt de Sadernes i discorre vora la riera fins arribar a l’ermita romànica de Sant Aniol d’Aguja. Passada l’ermita, el camí arriba fins el Gorg Blau i el Salt del Brull, on es pot gaudir d’un més que merescut bany. Al llarg de la ruta, es travessa la riera varies vegades i, per tant, és inevitable acabar amb els peus molls. Imprescindible portar banyador!

Fitxa tècnica.
Distància: 16 km · Desnivell: 330 m · Duració: 4-5 hores
Dificultat: Baixa-Mitja · Informació: www.dexcursio.net

3. VIA VERDA DE LA VAL DE ZAFÁN

Aquesta via verda transcorre l’antiga via fèrria que unia Tortosa amb la Puebla de Hijar (Aragó). El camí, de poc pendent, asfaltat i habilitat, és ideal per conèixer els paratges dels rius Algars, Canaletes i Ebre a cop de pedal. A Tortosa, la via verda enllaça amb el Camí Natural de Tortosa-Delebre (GR-99), que travessa els arrossars fins arribar a la desembocadura de l’Ebre. Pels ciclistes més agosarats, hi ha variants de més dificultat i desnivell en gairebé tots els trams.

Fitxa tècnica.
Distància: 150 km · Desnivell: 400 m · Duració: 4 etapes
Dificultat: Baixa · Informació: ww.baixebre.cat

4. SALTS D’AIGUA DE LA VALL DE NÚRIA

El camí vell de Queralbs al Santuari de Núria és un dels itineraris més emblemàtics de Catalunya i una ruta ideal per iniciar-se en l’alta muntanya. El camí segueix el GR-11 i està ben senyalitzat. Durant tota l’ascensió, es poden veure els espectaculars salts d’aigua del riu Núria, entre els que destaquen el Salt del Sastre i la cascada de la Cua de Cavall. La tornada es fa pel mateix camí, tot i que els amants del barranquisme poden descendir pel riu.

Fitxa tècnica.
Distància: 7.2 km · Desnivell: 932 m · Duració: 4-5 hores
Dificultat: Mitja · Informació: www.rutespirineus.cat

5. LES TINES DE LA VALL DEL FLEQUER

El sender circular  SL-52, en el Parc Natural Sant Llorenç del Munt i l’Obac, recorre vàries de les tines del Bages que servien per produir el vi durant el S.XIX. L’itinerari, fàcil i senyalitzat, transcorre majoritàriament per dins del bosc i travessa el torrent de Flequer en diverses ocasions. En aquest cas, però, és difícil mullar-se, ja que el Flequer és un riu temporal i, com a tal, s’asseca a l’estiu. Existeixen vàries possibilitats per allargar la ruta.

Fitxa tècnica.
Distància: 6 km · Desnivell: 125 m · Duració: 1-2 hores
Dificultat: Baixa · Informació: www.parcs.diba.cat